Saintis cipta robot amah

Saintis cipta robot amah

Saintis cipta robot amah

SEOUL – Sekumpulan saintis Korea Selatan telah mencipta robot yang boleh berjalan, membersihkan rumah, memasukkan pakaian ke dalam mesin pembasuh dan memanaskan makanan di dalam ketuhar gelombang mikro.

Menurut media semalam, robot ‘amah’ yang diberi nama Mahru-Z itu mempunyai kepala, tangan, kaki dan enam jari serta penglihatan tiga dimensi (3-D).

“Keupayaan terbaik Mahru-Z ialah kemampuan penglihatannya untuk memerhati objek, mengetahui tugas yang perlu dilakukan,” kata Ketua Kognitif Pusat Robot di Institut Sains dan Teknologi Korea, You Bum-Jae.

“Robot itu boleh mengenali orang ramai, boleh membuka ketuhar gelombang mikro, mesin basuh, menggunakan pembakar roti, mengambil sandwic, cawan dan mengambil pelbagai benda yang dilihatnya sebagai objek,” tambahnya.

Saintis-saintis di institut itu mengambil masa selama dua tahun untuk mencipta Mahru-Z yang setinggi 1.3 meter dan berat 55 kilogram.

robot amah berita, robot amah, robot amah istri, robot amah poster, robot amah terkini, robot amah foto, robot amah foto, buku robot amah, robot amah foto, robot amah video, robot amah ayunan, robot amah turnamen, robot amah master, robot amah dukungan, robot amah hangat, robot amah privasi, robot amah yayasan, robot amah informasi, robot amah info,  robot amah harian, robot amah poster, robot amah jadwal, robot amah latar belakang, robot amah video, robot amah film, robot amah tanda tangan, robot amah wallpaper, robot amah biografi, robot amah blog, robot amah usia, robot amah  profil, website robot amah,robot amah  foto, robot amah  berat, robot amah wallpaper,foto, gambar, terkini, web, Dolaran, baru, berita lain-lain, Bf-1,dunia,sukan,sains,teknologi

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply