Robot ApriPoco ganti alat kawalan jauh

Robot ApriPoco ganti alat kawalan jauh

du_03.1

Robot ApriPoco ganti alat kawalan jauh

Para penyelidik syarikat elektronik gergasi Toshiba berjaya mencipta sebuah robot kecil yang boleh bercakap serta boleh berfungsi sebagai alat kawalan jauh universal.

Robot yang dikenali sebagai ApriPoco boleh menerima arahan dan ia akan mengaktifkan peralatan elektrik dengan menggunakan signal iframerah miliknya.

ApriPoco yang setinggi 21 sentimeter itu masih dalam peringkat pembangunan dan ia direka untuk mengingat arahan pengguna serta fungsi alat kawalan jauh.

Ia juga boleh memberi arahan kepada sistem navigasi kereta atau lain-lain peralatan.

“ApriPoco sangat berguna kepada warga emas yang tidak mahir dengan fungsi peralatan elektrik yang canggih,” kata Toshiba semalam.

Syarikat itu berharap untuk membangunkan robot itu bagi tujuan komersial tetapi ia tidak menyatakan tarikh robot itu akan dipasarkan untuk jualan.


robot, robot musik, robot video, robot foto, robot cinta, robot berita, robot awek, robot kontraksi, robot Hiburan, robot malaysia, robot Melayu, robot Indon, robot Indonesia, robot gambar, robot cerita, robot pilihan, robot kl, robot bf1,Berita Hiburan musik, Berita Hiburan video, Berita Hiburan, Berita, Hiburan cinta, Berita Hiburan berita, Berita Hiburan awek, Berita Hiburan kontraksi, Berita Hiburan Hiburan, Berita Hiburan malaysia, Berita Hiburan Melayu, Berita Hiburan, Berita Hiburan Indonesia,Berita Hiburan gambar, Berita Hiburan cerita, Berita Hiburan pilihan, Berita Hiburan kl, Berita Hiburan bf1, Artis musik, Artis video, Artis foto,Artis berita, Artis awek, Artis kontraksi, Artis Hiburan, Artis malaysia, Artis Melayu, Artis Indon, Artis Indonesia, Artis gambar, Artis cerita, Artis pilihan, Artis kl, Artis bf1, Artis foto, Artis Indon, Artis cinta, hiburan malaysia, hiburan melayu, hiburan korea, hiburan jepun, hiburan