Pengakap mabuk terbongkar

Pengakap mabuk terbongkar

du_05.1

Pengakap mabuk terbongkar

Pergerakan pengakap sering membabitkan unggun api dan menyanyi namun beberapa keping gambar menunjukkan sejumlah anggotanya mabuk yang tersebar di Internet sekali gus menimbulkan kebimbangan.

Sebuah akhbar semalam melaporkan, sekeping gambar menunjukkan seorang ahli pengakap perempuan beraksi dalam keadaan mengghairahkan manakala seorang pelajar lelaki mundar-mandir sambil memakai payu dara palsu.

Gambar-gambar lain menunjukkan aksi nakal seperti melondehkan seluar dalam dan satu babak lain pula menunjukkan dua gadis melutut sambil meminum wain dari botol yang sama.

Aksi-aksi tersebut adalah sebahagian daripada imej yang dirakam pada Mei lalu yang dimuat naik ke laman web jaringan sosial Facebook.

Pergerakan pengakap yang diasaskan oleh Lord Baden-Powell pada 1907 kini berhadapan masalah imej.

Acara tahunan perhimpunan pengakap dan Pandu Puteri di Basildon, Essex, Britain itu membabitkan ahli berumur di antara 18 tahun hingga 25 tahun.

Setiap peserta dikenakan yuran £30 (RM174) dan dinasihatkan untuk membawa khemah sendiri dan alat untuk ‘menghilangkan rasa mabuk.’

“Kejadian ini menjatuhkan imej pengakap dengan teruk. Saya tidak percaya pihak pentadbiran pengakap di ibu pejabat tidak melakukan apa-apa tindakan untuk menghentikan perbuatan itu,” kata seorang bapa peserta.

Namun seorang jurucakap Persatuan Pengakap berkata, gambar-gambar itu hanya mewakili sebahagian kecil acara yang dilakukan pada hujung minggu.

“Kami akan mengambil tindakan terhadap individu terbabit. Semua peserta yang menyertai acara itu berumur di bawah 18 tahun,” kata jurucakap itu.

Pengakap mabuk, Pengakap mabuk musik, Pengakap mabuk video, Pengakap mabuk foto, Pengakap mabuk cinta, Pengakap mabuk berita, Pengakap mabuk awek, Pengakap mabuk kontraksi, Pengakap mabuk Hiburan, Pengakap mabuk malaysia, Pengakap mabuk Melayu, Pengakap mabuk Indon, Pengakap mabuk Indonesia, Pengakap mabuk gambar, Pengakap mabuk cerita, Pengakap mabuk pilihan, Pengakap mabuk kl, Pengakap mabuk bf1,Berita Hiburan musik, Berita Hiburan video, Berita Hiburan, Berita, Hiburan cinta, Berita Hiburan berita, Berita Hiburan awek, Berita Hiburan kontraksi, Berita Hiburan Hiburan, Berita Hiburan malaysia, Berita Hiburan Melayu, Berita Hiburan, Berita Hiburan Indonesia,Berita Hiburan gambar, Berita Hiburan cerita, Berita Hiburan pilihan, Berita Hiburan kl, Berita Hiburan bf1, Artis musik, Artis video, Artis foto,Artis berita, Artis awek, Artis kontraksi, Artis Hiburan, Artis malaysia, Artis Melayu, Artis Indon, Artis Indonesia, Artis gambar, Artis cerita, Artis pilihan, Artis kl, Artis bf1, Artis foto, Artis Indon, Artis cinta, hiburan malaysia, hiburan melayu, hiburan korea, hiburan jepun, hiburan