Mascherano lengkap perpindahan ke Barca

Mascherano lengkap perpindahan ke Barca

Mascherano lengkap perpindahan ke Barca

BARCELONA – Pemain antarabangsa Argentina, Javier Mascherano melengkapkan perpindahan ke kelab juara Liga Sepanyol, Barcelona dengan bayaran 17.25 juta pound (RM83.7 juta) dari kelab Liga Perdana England, Liverpool.

Pemain berusia 26 tahun itu yang juga ketua pasukan Argentina pada Piala Dunia ketika kalah besar 0-4 kepada Jerman, menandatangani kontrak empat tahun bersama Barcelona, selepas melepasi ujian perubatan.

Doktor pasukan Barcelona, Ricard Pruna berkata, tahap kecergasan Mascherano cukup baik.

Dr. Pruna turut memberitahu kepada para penyokong Barcelona, mereka tidak perlu risau mengenai tahap kecederaan Mascherano, yang terlepas banyak perlawanan.

”Tahap kecergasan Mascherano amat sempurna walaupun dia banyak mengalami kecederaan.

”Dalam tempoh lima tahun, dia hanya mengalami satu kecederaan tetapi kesannya dirasai sehingga ke hari ini, namun itu tidak akan mengganggu Mascherano, ” katanya.

Mascherano mahu meninggalkan Anfield sejak beberapa bulan lalu dan hampir menyertai juara Sepanyol itu 12 bulan lepas, namun perpindahan tersebut tidak dapat direalisasikan, kerana bekas pengurus, Rafael Beneitez meletakkan harga perpindahan yang tinggi.

Bagaimanapun, Mascherano tetap berkeras mahu meninggalkan Liverpool atas alasan peribadi.

Dia mendakwa keluarganya tidak dapat menyesuaikan diri di England, memaksa dia dijual ke Barcelona.

Liverpool pernah menolak bidaan berjumlah 16 juta pound (RM77.6 juta), namun perpindahannya menjadi realiti selepas kelab Sepanyol itu membuat bidaan kali kedua, dengan jumlah yang lebih tinggi.

Pemain itu yang dibeli dengan harga 18 juta pound (RM87.3 juta ) dari West Ham tiga tahun lalu, menimbulkan kemarahan pengurus Liverpool, Roy Hodgson apabila enggan diturunkan ketika Reds kalah 0-3 kepada Manchester City, Isnin lalu.

Mascherano, Mascherano kini, Mascherano terkini, Mascherano terbaru, Mascherano baru, Mascherano skandal, gambar Mascherano, foto Mascherano, video Mascherano, biodata Mascherano, biografi Mascherano, sejarah Mascherano, web Mascherano, berita terkini, berita terbaru, berita penting, berita dunia, berita asia