Mangsa gempa Haiti terperangkap 12 hari berjaya diselamatkan

Mangsa gempa Haiti terperangkap 12 hari berjaya diselamatkan

Mangsa gempa Haiti terperangkap 12 hari berjaya diselamatkan

PORT-AU-PRINCE 27 Jan. – Pasukan penyelamat terkejut apabila berjaya menarik keluar seorang mangsa yang masih hidup walaupun selepas 12 hari tertimbus di bawah runtuhan, ketika ramai penduduk yang terdesak mahu lebih banyak bantuan diberikan semalam.

Mangsa terselamat yang terbaru ini tidak terperangkap dalam gempa bumi 7.0 pada skala Richter 12 Januari lalu namun dua hari kemudian, kemungkinan disebabkan gegaran susulan kuat selepas itu.

“Dia tertimbus selama 12 hari. Lelaki itu mengalami patah kaki dan kehilangan air dalam badan yang banyak,” demikian menurut kenyataan tentera Amerika Syarikat (AS) yang menemui lelaki itu dalam runtuhan sebuah bangunan Port-au-Prince, yang secara kebetulan dinamakan Rue de Miracles.

Lelaki berusia 31 tahun diselaputi debu itu dapat bertahan dengan air yang sedikit dan berada dalam keadaan baik selepas 12 hari berada di bawah runtuhan, rekod paling lama dalam bencana gempa bumi Haiti setakat ini.

Port-au-Prince digoncang dengan dua gegaran, dua minggu selepas gempa bumi kuat membunuh sekurang-kurangnya 150,000 orang, menakutkan penduduk dan memaksa mereka tidur di luar bangunan.

“Kami tidak dapat membiasakan diri dengan gegaran-gegaran ini. Setiap gempa susulan menakutkan dan semua orang berasa gerun,” kata seorang peniaga, Edison Constant.

Tinjauan Geologi Amerika Syarikat (USGS) sebelum ini telah memberi amaran negara pulau di Laut Caribbean ini akan mengalami gempa bumi berterusan sehingga bulan depan.

gempa Haiti,  gempa Haiti kini,  gempa Haiti terkini,  gempa Haiti terbaru,  gempa Haiti aru,  gempa Haiti  gempa Haiti, gambar  gempa Haiti, foto  gempa Haiti, video  gempa Haiti, biodata  gempa Haiti, biografi  gempa Haiti, sejarah  gempa Haiti, web  gempa Haiti,  gempa Haiti terkini,  gempa Haiti terbaru,  gempa Haiti penting,  gempa Haiti dunia,  gempa Haiti  gempa Haiti,  gempa Haiti malaysia,  gempa Haiti melayu,  gempa Haiti indon,  gempa Haiti indonesia,  gempa Haiti kl,  gempa Haiti tv,  gempa Haiti  gempa Haiti,  gempa Haiti gay,  gempa Haiti artis,  gempa Haiti hiburan,  gempa Haiti sukan,  gempa Haiti ekonomi,  gempa Haiti sains,  gempa Haiti teknologi,  gempa Haiti kesihatan,  gempa Haiti sejarah,  gempa Haiti politik,  gempa Haiti bf1, dunia,  gempa Haiti, malaysia, melayu, indon, indonesia, foto, gambar, terkini, web, Dolaran, baru, macam-macam, sukan, teknologi, ekonomi