Liverpool akan dijual untuk langsai hutang

Liverpool akan dijual untuk langsai hutang

Liverpool akan dijual untuk langsai hutang

LONDON – Liverpool akan dijual dengan harga £600 juta (RM2.9 bilion). Pemilik bersama dari Amerika Syari- kat, Tom Hicks dan George Gillett telah mengambil langkah awal untuk menjual kelab Merseyside itu.

Mereka telah melantik sebuah bank pelaburan, Barclays Capital untuk mencari pelabur yang berpotensi menyelesaikan krisis kewangan di Anfield.

Buat kali pertama kedua-dua pemilik itu menjelaskan bahawa mereka akan menjual kelab itu dengan harga yang sepatutnya.

Usaha ini pastinya melegakan pengurus The Reds, Rafael Benitez yang sebe- lum ini sedar bahawa rancangannya untuk membeli pemain baru tersekat oleh hutang £237 juta (RM1.2 bilion) yang dihasilkan oleh pemilik kelab tersebut.

Royal Bank of Scotland yang memberi pinjaman kepada Hicks dan Gillet, mendesak agar mereka mengurangkan hutang sebanyak £100 juta (RM490 juta) sebelum bulan Julai depan.

Terdahulu, pemilik bersama dari Amerika itu telah pun menolak tawaran sekitar RM490 juta tersebut oleh The Rhone Group.

Benitez pula kelmarin memberitahu bahawa beliau memerlukan dana £60 juta (RM294 juta) pada musim panas ini bagi memperkuatkan cabaran Liverpool dalam memenangi sebarang kejuaraan.

Pengurus dari Sepanyol itu menyuara- kan kebimbangannya terhadap reputasi The Reds yang semakin tenggelam seki- ranya tidak membawa tiga pemain berkelas dunia sebagai tambahan kepada perancang Serbia, Nikola Jovanovic yang dibeli secara percuma.

Liverpool kini ketinggalan 19 mata di belakang pendahulu Liga Perdana England, Chelsea dan empat mata di bela- kang Manchester City dalam perebutan slot terakhir ke Liga Juara-Juara.

Benitez yang menjadi perhatian Juventus ketika ini berkata: “Kami memerlukan tiga atau empat pemain lagi. Harga bagi seorang pemain bertaraf dunia ialah sekitar £15 hingga £20 juta (RM73 hingga RM97.9 juta), jadi kamu boleh kira sendiri berapa kos yang diperlukan.”

Penyerang Atletico Madrid, Diego Forlan yang akan berdepan Liverpool dalam kempen Liga Europa, serta perancang Valencia, David Silva merupakan antara pemain yang menjadi pilihan Benitez.

Pengurus dari Sepanyol itu juga tidak mahu kekal di Anfield sekiranya pemain bintang seperti Fernando Torres dan Steven Gerrard dijual.

Begitupun beliau sanggup melepaskan pemain lain seperti Ryan Babel, Albert Riera dan Alberto Aquilani.

hotel liverpool, liverpool albert dermaga, tempat hampir loceng liverpool, liverpool, bola sepak liverpool,muzium liverpool, perlawanan liverpool, liverpool tv, peralatan liverpool, ulasan liverpool, pelancongan liverpool, pasukan liverpool, pemain liverpool, hotel liverpool, liverpool Anfield,liverpool pelancongan, universiti liverpool, harapan liverpool jalan, Everton liverpool, liverpool dermaga, Restoran liverpool, liverpool cuaca, liverpool Tate, musim panas muncul liverpool,keputusan liverpool, arsenal liverpool, chelsea liverpool, liverpool penginapan, maklumat liverpool, liverpool talian, melawat liverpool, acara liverpool, liverpool kunjungi, forum liverpool, panduan liverpool, liverpool acc, liverpool seni, untuk melakukan sesuatu liverpool, liverpool muzik,peristiwa liverpool arena, liverpool, bercuti liverpool, liverpool beatles, skuad liverpool,media liverpool, liverpool pelancongan, chelsea liverpool, seniman liverpool, liverpool aigburth, liverpool woolton, kelab bola sepak liverpool, liverpool Allerton, bandar liverpool,pelancongan liverpool liverpool, fc, liverpool opera, liverpool Crosby, taman hotel liverpool,Formby liverpool, liverpool Birkenhead, jalan kapur liverpool, liverpool wavertree,garston liverpool, liverpool Mersey, liverpool Knowsley, universiti liverpool,bulu Kirkby liverpool, liverpool Walton, liverpool Southport, hotel liverpool Adelphi, liverpool Adelphi, harapan jalan hotel liverpool, liverpool, liverpool tekan zaitun, liverpool rumah, hotel albert liverpool dermaga, hotel di liverpool, liverpool maklumat pelancongan,hotel terbaik liverpool, keras malam hari liverpoo hotel, hotel liverpool Dolby