Karya Picasso dibaik pulih

Karya Picasso dibaik pulih

Karya Picasso dibaik pulih

NEW YORK 26 Jan. – Sebuah lukisan Picasso yang rosak setelah dihempap seorang wanita yang hilang keseimbangan badan minggu lalu, akan dibaik pulih supaya ia boleh dipamerkan dalam satu pameran karya seni April ini, menurut Muzium Seni Metropolitan semalam.

Muzium itu memaklumkan, lukisan The Actor daripada zaman kegemilangan Picasso, akan dibaik pulih di makmal pemuliharaannya.

Jurucakap muzium, Elyse Topalian berkata, insiden itu telah menyebabkan pengarah muzium, Thomas P. Campbell meminta agar polisi dan prosedur berkaitan dikaji semula.

Muzium itu dalam satu kenyataan memberitahu, pakar pemuliharaan lukisan dan pakar kurator ‘menjangkakan’ proses pemulihan lukisan tersebut akan dijalankan penuh berhati-hati.

Lukisan yang mempunyai ukuran 1.22 meter lebar dan 1.83 meter tinggi itu, memaparkan aksi akrobat seorang lelaki dalam pakaian berwarna merah jambu dan but biru sehingga paras lutut, sedang bergaya dengan latar belakang abstrak.

Muzium tersebut memaklumkan, pemulihan lukisan itu akan disiapkan pada minggu-minggu akan datang dan seperti yang dirancang, ia akan dipamerkan di satu pameran yang akan memaparkan 250 hasil seni Picasso daripada koleksi muzium berkenaan dari 27 April hingga 1 Ogos depan.

Insiden berkenaan berlaku di tingkat dua galeri yang memaparkan karya-karya awal Picasso apabila seorang penggemar lukisan yang menyertai kelas seni muzium itu hilang keseimbangan lalu jatuh menghempapnya.

Kejadian berlaku semasa waktu melawat dan terdapat pengunjung lain berada dalam galeri terbabit.

Individu yang menghadiri kelas seni muzium itu, biasanya akan melihat lukisan yang dipamerkan di galeri itu dalam kumpulan dan akan berhenti bagi mengamati lukisan yang diminati mereka.

Karya Picasso, Karya Picasso kini, Karya Picasso terkini, Karya Picasso terbaru, Karya Picasso baru, Karya Picasso Karya Picasso, gambar Karya Picasso, foto Karya Picasso, video Karya Picasso, biodata Karya Picasso, biografi Karya Picasso, sejarah Karya Picasso, web Karya Picasso, Karya Picasso terkini, Karya Picasso terbaru, Karya Picasso penting, Karya Picasso dunia, Karya Picasso Karya Picasso, Karya Picasso malaysia, Karya Picasso melayu, Karya Picasso indon, Karya Picasso indonesia, Karya Picasso kl, Karya Picasso tv, Karya Picasso Karya Picasso, Karya Picasso gay, Karya Picasso artis, Karya Picasso hiburan, Karya Picasso sukan, Karya Picasso ekonomi, Karya Picasso sains, Karya Picasso teknologi, Karya Picasso kesihatan, Karya Picasso sejarah, Karya Picasso politik, Karya Picasso bf1, dunia, Karya Picasso, malaysia, melayu, indon, indonesia, foto, gambar, terkini, web, Dolaran, baru, macam-macam, sukan, teknologi, ekonomi