Jakarta dedah identiti lelaki disyaki Noordin

Jakarta dedah identiti lelaki disyaki Noordin

azaharitop_wideweb__430x244,1

Jakarta dedah identiti lelaki disyaki Noordin

JAKARTA: Indonesia hari ini akan mendedahkan identiti suspek lelaki ditembak mati dalam operasi polis antikeganasan yang mensasarkan Noordin Mohd Top di Jawa Tengah Sabtu lalu.

“Esok (hari ini) pada jam 9 pagi kita akan menyerahkan jenazah kepada keluarga si mati di hospital polis. Kami juga akan mengumumkan identiti si mati,” kata jurucakap polis Nana Soekarna kepada wartawan di sini, semalam.

Noordin dituduh menjadi dalang serangan bom bunuh diri terhadap hotel mewah JW Marriott dan Ritz-Carlton di Jakarta bulan lalu. Dia mulanya dilaporkan terbunuh dalam operasi polis selama 17 jam Sabtu lalu, di sebuah kampung terpencil di Temanggung, Jawa Tengah itu.

Bagaimanapun, sehari kemudian media melaporkan lelaki ditembak mati itu kemungkinan bukan Noordin, tetapi suspek pengganas lain.

Reuters semalam memetik sumber rapat penyiasat sebagai berkata, ujian forensik termasuk DNA, cap jari dan rambut tidak menyamai Noordin.

Selain suspek di Temanggung, dua suspek lelaki ditembak mati di Bekasi, di luar Jakarta juga Sabtu lalu dikenal pasti sebagai Air Setiawan, yang sebelum ini ditahan berhubung pengeboman kedutaan Australia di Jakarta pada 2004 dan pakar bom, Eko Peyang.

Polis memberitahu, mereka selesai dengan proses pengenalan semalam.

“Kami akan mengumumkan mekanisme dan butir lanjut mengenai serangan terhadap hotel JW Marriott dan Ritz-Carlton,” kata Soekarna.

Sumber polis sebelum ini agak yakin Noordin terbunuh, tetapi sejak itu penganalisis dan sumber lain menyangkal dakwaan itu.

Jakarta, Jakarta berita, Jakarta kini, Jakarta dunia, Jakarta asia, Jakarta malaysia, Jakarta melayu, Jakarta indon, Jakarta indonesia, Jakarta kl, Jakarta foto, Jakarta gambar, Jakarta bf1, berita dunia, berita majalah, berita baru, berita asia, berita artis, berita hiburan, berita kawan, berita politik, berita-berita, beritakini, beritadunia, beridaasia, beritamalaysia, beritamelayu, beritaindon, beritaindonesia, beritakl, beritafoto, beritagambar, beritaterkini, beritaweb, beritaharian, beritabaru, beritabf1, beritatv, berita8, beritagay, beritapenting, beritabulan, beritakasa, beritaawas, berita2, beritascander, beritajalan, beritamaju, beritasukan, berita kini, berita dunia, berita asia, berita malaysia, berita melayu, berita indon, berita indonesia, berita kl, berita foto, berita gambar, berita terkini, berita web, berita harian, berita baru, berita bf1, berita tv, berita 8, berita gay, berita penting, berita bulan, berita kasa, berita awas, berita scander, berita jalan, berita maju, berita sukan, berita, kini, dunia, asia, malaysia, melayu, indon, indonesia, kl, foto, gambar, terkini, web, harian, baru, bf1