Iran lancar roket baru ke angkasa

Iran lancar roket baru ke angkasa

Iran lancar roket baru ke angkasa

TEHERAN – Pemerintah Iran semalam mengumumkan kejayaan mereka melancarkan sebuah roket penyelidikan sepanjang tiga meter, Kavoshgar 3 ke angkasa lepas.

Roket tersebut membawa bersama seekor tikus, dua ekor penyu dan haiwan yang kelihatan seperti cacing. Presiden Mahmoud Ahmadinejad menganggap pelancaran itu membuktikan kemampuan Iran dalam persaingan teknologi dengan Barat.

Menteri Pertahanan, Jeneral Ahmad Vahidi mengumumkan kejayaan itu yang merupakan sebahagian daripada impian besar program angkasa lepas Iran selepas berjaya menghantar satelit telekomunikasi buatan tempatan pertama ke orbit tahun lalu.

Program tersebut membimbangkan kuasa-kuasa Barat yang khuatir teknologi sama akan digunakan untuk membawa peluru ke beberapa buah negara tertentu.

Stesen milik negara menyiarkan beberapa imej yang menunjukkan anggota-anggota pihak berkuasa Iran memasukkan tikus, penyu dan haiwan seperti cacing ke dalam satu kapsul untuk diletakkan ke dalam sebuah roket sebelum ia dilancarkan ke angkasa lepas.

nuklir iran, Mashad iran, nuklir iran, menyerang iran, perang iran, persia iran, panggilan iran, iran terorisme, pariwisata iran, iran perjalanan, iran, iran sejarah, peta iran, militer iran, iran senjata,pemerintah iran, iran pemilihan, iran musik, kebijakan luar negeri iran, persia iran, iran berita,irans, iran cuaca, panggilan untuk iran, Kish iran, budaya iran, iran ancaman, iran rusia, israel iran, program nuklir iran, perang di iran, bush iran, perang dengan iran, kunjungi iran, iran berkicau,iran gambar, tanggal iran, dan iran, iran Azadi, iran america, Homa iran, Esteghlal iran,orang iran, dizin iran, Gilan iran, theran iran, Pars iran, iran ekonomi, kebijakan iran,hubungan iran, Alborz iran, iran hak asasi manusia, demokrasi iran, iran Afghanistan, krisis iran,Persepolis iran, iran sandera, shah iran, wisata iran, wanita iran, tentara iran, iran gadis,