Hodgson pengurus baru Liverpool

Hodgson pengurus baru Liverpool

Hodgson pengurus baru Liverpool

Roy Hodgson (lahir 9 Ogos 1947) merupakan bekas pemain bola sepak bola sepak Inggeris dan sekarang pengurus, yang saat ini pengurus Liverpool FC.

Awal kehidupan dan kerjaya kelab

Hodgson dilahirkan di Croydon dan dididik di John Ruskin Grammar School. Dia adalah seorang pemain cukup sukses dengan Crystal Palace tetapi tidak pernah mampu mendobrak pasukan pertama.

Hal ini diikuti oleh beberapa tahun dalam sepakbola bukan-Kumpulan dengan Tonbridge, Gravesend & Northfleet dan Maidstone United, di mana ia juga menjabat sebagai pembantu pengurus.

Awal kerjaya

Setelah mantra di sisi non-kumpulan Inggeris Carshalton Athletic,  Hodgson memulakan penerbangan puncaknya pada tahun 1976 kerjaya manajerial di bahagian sisi atas Halmstad Sweden. Hodgson menghabiskan lima tahun di Halmstads BK, memenangi kejohanan kumpulan pada tahun 1976 dan 1979.

Kejayaan-Nya dengan Halmstad pada tahun 1976 dianggap sebagai salah satu kejutan terbesar dari semua waktu dalam bola sepak Sweden.

Tahun sebelumnya, Halmstad telah berjuang melawan degradasi dan sebelum kempen 1976 bermula, mereka hampir universal tip untuk degradasi. Hodgson sendiri mengatakan “prestasi terbesar saya perlu kerja air-ke-anggur di Halmstads BK.”

Pada awal kerjayanya, beliau digelar sebagai orang terbaik di dunia.

LONDON – Roy Hodgson dilantik pengurus baru Liverpool hari ini selepas dia bersetuju memeterai kontrak selama tiga tahun bersama kelab Liga Perdana England itu.

Hodgson, 62, yang membawa Fulham ke pusingan akhir Liga Eropah musim lalu menggantikan Rafael Benitez yang meninggalkan Liverpool bulan lepas.

“Ini adalah tugasan terbesar saya dan saya berbesar hati untuk menjadi pengurus kelab bola sepak Britain paling berjaya ini.

“Saya tidak sabar untuk berjumpa dengan para pemain dan penyokong kelab ini serta memulakan tugas,” kata Hodgson dalam laman web Liverpool.

Hodgson pernah membimbing Inter Milan, FC Copenhagen, Udinese, Grasshoppers dan Blackburn serta skuad Switzerland.

Hodgson pengurus, Hodgson pengurus kini, Hodgson pengurus terkini, Hodgson pengurus terbaru, Hodgson pengurus baru, Hodgson pengurus skandal, gambar Hodgson pengurus, foto Hodgson pengurus, video Hodgson pengurus, biodata Hodgson pengurus, biografi Hodgson pengurus, sejarah Hodgson pengurus, web Hodgson pengurus, berita terkini, berita terbaru, berita penting, berita dunia, berita asia, berita malaysia, berita melayu, berita indon, berita indonesia, berita kl, berita tv, berita harian, berita gay, berita artis, berita hiburan, berita sukan, berita ekonomi, berita sains, berita teknologi, berita kesihatan, berita sejarah, berita politik, berita bf1, dunia, asia, malaysia, melayu, indon, indonesia, foto, gambar, terkini, web, harian, baru, macam-macam, Bf-1,Hodgson, pengurus, baru, Liverpool

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply