Gigi usia 100,000 tahun ditemui

Gigi usia 100,000 tahun ditemui

Gigi usia 100,000 tahun ditemui

WARSAW – Sekumpulan saintis Poland kelmarin menyatakan mereka menemui tiga batang gigi manusia purba Neanderthal yang tinggal hidup 80,000 hingga 100,000 tahun lalu.

Menurut seorang arkeologi dari Universiti Szczecin, Mikolaj Urbanowski, sebelum ini artifak manusia zaman itu telah ditemui di Poland tetapi gigi tersebut ditemui buat kali pertama di negara berkenaan.

Urbanowski berkata, gigi itu ditemui di Gua Stajnia bersama peralatan batu api dan tulang gajah gergasi serta badak yang hidup pada zaman Ais.

Dia berkata, beberapa penyelidik turut menemui tukul yang diperbuat daripada tanduk rusa dan tulang beruang gua yang menunjukkan haiwan tersebut dimakan oleh penduduk zaman itu.

“Beruang gua itu besar dan merupakan haiwan yang berbahaya dan ia sekali gus menyokong dakwaan bahawa manusia purba tersebut merupakan pemburu yang cekap,” katanya.

Gigi usia, Gigi usia berita, Gigi usia kini, Gigi usia dunia, Gigi usia asia, Gigi usia malaysia, Gigi usia melayu, Gigi usia indon, Gigi usia indonesia, Gigi usia kl, Gigi usia foto, Gigi usia gambar, Gigi usia terkini, Gigi usia web, Gigi usia harian, Gigi usia baru, Gigi usia bf1, berita bf1, berita bf1, berita kini, beritakini, berita malaysia, berita indon, berita indonesia, berita dunia, berita harian, berita majalah, berita baru, berita asia, berita artis, berita hiburan, berita kawan, berita politik,teknologi Gigi usia,dan Gigi usia,Gigi usia kahwin