Gaji Eto’o RM1.7 juta seminggu

Gaji Eto’o RM1.7 juta seminggu

LONDON – Samuel Eto’o bakal menjadi pemain yang menerima gaji termahal di dunia selepas meninggalkan Inter Milan untuk menyertai kelab Rusia, Anzhi Makhachkala.

Penyerang Cameroon berusia 30 tahun itu akan menerima gaji £345,000 (RM1.7 juta) seminggu selepas Anzhi sanggup membelinya dengan harga perpindahan £22 juta (RM108 juta).

“Hari ini (kelmarin) satu perjanjian telah dicapai di antara Anzhi dan Inter berhubung perpindahan Samuel Eto’o.

“Syarat-syarat perpindahan itu telah dipersetujui bersama oleh kedua-dua kelab tersebut.

“Anzhi melahirkan rasa penghargaannya terhadap pegawai atasan Inter Milan di atas sikap profesional dan usaha keras mereka dalam perbincangan ini.

“Esok pemain itu (Eto’o) akan menjalani ujian perubatan dan kemudian ditawarkan kontrak selama tiga tahun sekiranya melepasi ujian berkenaan.

“Pada Khamis (hari ini), dia akan tiba di kelab barunya ini dan akan menjalani persiapan bagi perlawanan menentang FC Rostov,” lapor kenyataan daripada laman web rasmi kelab tersebut.

Anzhi dimiliki oleh jutawan Rusia, Suleyman Kerimov dan turut mempunyai bekas pemain bintang yang lain seperti Roberto Carlos dan Yuri Zhirkov.

Eto’o telah menjaringkan 21 gol dalam 35 perlawanan Serie A bersama Inter musim lepas selain pernah membantu Barcelona menjuarai trofi Liga Juara-Juara pada 2006 dan 2009.

berita harian, berita hiburan, berita indon, berita indonesia, berita kesihatan, berita kl, berita malaysia, Berita Malaysia dan Singapore, berita melayu, berita penting, berita politik, berita sains, berita sejarah, berita sukan, berita teknologi, berita terbaru, berita terkini,Gaji Eto’o, juta, seminggu, Samuel Eto’o, pemain, menerima, gaji, termahal, dunia, meninggalkan, Inter, Milan, menyertai, kelab, Rusia, Anzhi Makhachkala, Penyerang, Cameroon, menerima, gaji, seminggu, Anzhi, perpindahan, juta, perjanjian, dicapai, Anzhi, Inter, berhubung, perpindahan, Samuel, Eto’o, Anzhi, jutawan, Rusia, Suleyman Kerimov, bekas, pemain, bintang, Roberto Carlos, Yuri Zhirkov