Gabenor pegang pisau di Twitter

Gabenor pegang pisau di Twitter

mainpix

Gabenor pegang pisau di Twitter

LOS ANGELES: Gabenor California, Arnold Schwarzenegger, kelmarin mempertahankan aksinya dalam video di web Twitter yang menunjukkan beliau menghunus sebilah pisau untuk berburu ketika membincangkan krisis belanjawan negeri itu.

Schwarzenegger dikecam atas rancangan bajet itu diumumkan minggu ini yang menyaksikan AS$15 bilion (RM53.1 bilion) dipotong daripada perbelanjaan perkhidmatan seperti pendidikan dan penjagaan kesihatan.

Bagaimanapun, katanya, video itu bertujuan untuk lawak jenaka. Bintang filem bertukar ahli politik itu menolak cadangan media di Sacramento bahawa video itu mungkin dianggap sesetengah pihak sebagai tidak sensitif.

“Anda pun tahu, anda menghantar seorang gabenor ke Sacramento, bukan El Stiffo (patung), seperti seseorang pada masa lalu, namun anda menghantar seseorang yang lebih menghibur dengan perkara sebegini,” kata Schwarzenegger.

“Saya tidak gembira dengan pemotongan itu. Ia menyedihkan saya. Namun, gembira dengan tugas itu kerana saya fikir ia adalah tugas paling banyak ganjaran yang pernah saya lakukan walaupun ia datang dengan tanggungjawab besar. Justeru, bertenanglah dan dengar sedikit lawak jenaka.”

Pembuat dasar California dijangka meluluskan perbelanjaan dalam satu undian semalam yang akan meluluskan bajet menyasarkan menutup defisit negeri itu berjumlah AS$26.3 bilion (RM93.10 bilion).

Tanpa memberi penjelasan lebih terperinci, Schwarzenegger memberitahu, perjanjian asas itu tidak membabitkan kenaikan cukai.

Katanya, butir-butir itu akan disiarkan tidak lama lagi selepas pemimpin perundangan membincangkan pakej mengelak masalah ekonomi dengan penduduk di daerah masing-masing.

Pada masa sama, keputusan undi mungkin diumumkan selepas pemimpin syarikat membincangkan perjuangan mereka dan undian akan dibuat sebelah malam (Isnin waktu Malaysia).

Pejabat belanjawan negeri memaksa firma California to untuk mengeluarkan dokumen hutang segera sejak 30 Julai selepas mengalami masalah kecairan tunai bagi bulan ini.

Gabenor pegang pisau,Gabenor pegang pisau berita, Gabenor pegang pisau kini, Gabenor pegang pisau dunia, Gabenor pegang pisau asia,Gabenor pegang pisau malaysia, Gabenor pegang pisau melayu, Gabenor pegang pisau indon, Gabenor pegang pisau indonesia, Gabenor pegang pisau kl, Gabenor pegang pisau foto, Gabenor pegang pisau gambar, Gabenor pegang pisau bf1, berita dunia, berita majalah, berita baru, berita asia, berita artis, berita hiburan, berita kawan, berita politik, berita-berita, beritakini, beritadunia, beridaasia, beritamalaysia, beritamelayu, beritaindon, beritaindonesia, beritakl, beritafoto, beritagambar, beritaterkini, beritaweb, beritaharian, beritabaru, beritabf1, beritatv, berita8, beritagay, beritapenting, beritabulan, beritakasa, beritaawas, berita2, beritascander, beritajalan, beritamaju, beritasukan, berita kini, berita dunia, berita asia, berita malaysia, berita melayu, berita indon, berita indonesia, berita kl, berita foto, berita gambar, berita terkini, berita web, berita harian, berita baru, berita bf1, berita tv, berita 8, berita gay, berita penting, berita bulan, berita kasa, berita awas, berita scander, berita jalan, berita maju, berita sukan, berita, kini, dunia, asia, malaysia, melayu, indon, indonesia, kl, foto, gambar, terkini, web, harian, baru, bf1