Federer buka langkah bergaya

Federer buka langkah bergaya

su_09.1

Federer buka langkah bergaya

NEW YORK – Roger Federer memulakan langkah bergaya dalam misinya muncul juara pada Kejoha- nan Tenis Terbuka Amerika Syarikat buat kali keenam berturut-turut.

Kelmarin, pemain No. 1 dunia itu menewaskan pemain remaja Amerika Syarikat, Devin Britton 6-1, 6-3, 7-5 pada pusingan pertama.

Bintang Switzerland itu tidak pernah tewas pada perlawanan gelanggang keras terbabit sejak tunduk kepada David Nalbandian dalam saingan suku akhir pada edisi 2003.

“Ia merupakan permulaan yang baik,” kata Federer.

“Saya menentang pemain yang langsung tidak mempunyai sebarang tekanan dan ia sebenarnya perlawanan yang agak rumit.

“Dia begitu tenang dan saya harus pastikan saya tidak melakukan sebarang kesilapan. Walau apa pun, saya gembira kerana permainan ini berakhir hanya dengan tiga set.”

Pada pusingan kedua esok, Federer yang memburu kejuaraan Grand Slam ke-16 dalam kariernya, akan menentang pemain Jerman, Simon Greul.

Sementara itu, pilihan kelima, Andy Roddick dan pilihan kelapan, Nikolay Davydenko turut mara ke pusingan kedua selepas menang dengan straight set ke atas lawan dari Jerman.

Roddick menewaskan Bjorn Phau 6-1, 6-4, 6-2 dalam masa 95 minit manakala Davydenko yang juga semi finalis tahun 2006 dan 2007, menyingkirkan Dieter Kindlmann 6-3, 6-4, 7-5.

“Kemenangan ini merupakan satu petanda yang cukup baik,” kata Roddick.

“Saya harap, saya dapat meneruskan aksi konsisten sepanjang kejohanan ini.”

federer, federer kini, federer terkini, federer terbaru, federer baru, federer skandal, gambar federer, foto federer, video federer, biodata federer, biografi federer, sejarah federer, web federer, berita terkini, berita terbaru, berita penting, berita dunia, berita asia, berita malaysia, berita melayu, berita indon, berita indonesia, berita kl, berita tv, berita harian, berita gay, berita artis, berita hiburan, berita sukan, berita ekonomi, berita sains, berita teknologi, berita kesihatan, berita sejarah, berita politik, berita bf1, dunia, asia, malaysia, melayu, indon, indonesia, foto, gambar, terkini, web, harian, baru, macam-macam, Bf-1, Federer, Roger Federer