Contador rampas jersi kuning

Contador rampas jersi kuning

sl_04.1

Contador rampas jersi kuning

VERBIER, Switzerland – Juara Sepanyol 2007, Alberto Contador dari pasukan Astana merampas jersi kuning Tour de France selepas melakukan kayuhan solo yang mengagumkan dan menjuarai peringkat ke-15 di Swiss Alps, kelmarin.

Contador yang memenangi peringkat individu pertama perlumbaan tahun ini melakukan asakan terhadap kumpulan kecil pelumba pilihan, termasuk rakan sepasukannya, Lance Armstrong.

Asakan tersebut dilakukan ketika perlumbaan secara mendaki 8.8 kilometer iaitu pada kemuncak 5.6 kilometer ke garisan penamat di Verbier.

Gerakan yang dilakukan oleh pelumba Sepanyol itu telah mengejutkan pelumba-pelumba pilihan, sekali gus berjaya menjarakkan kedudukan keseluruhan dengan Cadel Evans dari Australia dan penyandang juara, Carlos Sastre dari Sepanyol.

Pelumba Luxembourg, Andy Schleck menjadi satu-satunya pesaing kepada gerakan menyerang yang dilakukan oleh Contador.

Namun begitu, usaha pendahulu kejohanan pasukan Saxo Bank itu menjadi sia-sia kerana kayuhan yang dilakukan oleh Contador sangat mengagumkan.

“Dia (Contador) melakukan kayuhan seperti roket,” kata Schleck yang berjaya mengurangkan jarak masa kekalahannya itu dengan mencatat masa 43 saat di belakang Contador dan menduduki tempat kedua pada perlumbaan kelmarin.

Juara tujuh kali kejohanan, Armstrong ketinggalan 1:35s di belakang Contador dan dibezakan dengan beberapa saat di belakang naib juara dua kali kejohanan, Evans yang ketinggalan 1:26 kepada pendahulu kejohanan kelmarin.

“Saya begitu gembira dengan keputusan ini,” kata Contador yang sejak awal perlumbaan kekal memberi tekanan tambahan dengan kehadiran Armstrong dalam pasukan Astana.

Contador,Contador berita, Contador kini, Contador dunia, Contador asia,Contador malaysia, Contador melayu, Contador indon, Contador indonesia, Contador kl, Contador foto, Contador gambar, Contador bf1, berita dunia, berita majalah, berita baru, berita asia, berita artis, berita hiburan, berita kawan, berita politik, berita-berita, beritakini, beritadunia, beridaasia, beritamalaysia, beritamelayu, beritaindon, beritaindonesia, beritakl, beritafoto, beritagambar, beritaterkini, beritaweb, beritaharian, beritabaru, beritabf1, beritatv, berita8, beritagay, beritapenting, beritabulan, beritakasa, beritaawas, berita2, beritascander, beritajalan, beritamaju, beritasukan, berita kini, berita dunia, berita asia, berita malaysia, berita melayu, berita indon, berita indonesia, berita kl, berita foto, berita gambar, berita terkini, berita web, berita harian, berita baru, berita bf1, berita tv, berita 8, berita gay, berita penting, berita bulan, berita kasa, berita awas, berita scander, berita jalan, berita maju, berita sukan, berita, kini, dunia, asia, malaysia, melayu, indon, indonesia, kl, foto, gambar, terkini, web, harian, baru, bf1