China selar kritikan Clinton

China selar kritikan Clinton

China selar kritikan Clinton

BEIJING 22 Jan. – China hari ini menyifatkan desakan Amerika Syarikat (AS) supaya republik komunis itu mengadakan lebih banyak kebebasan Internet sebagai ‘membahayakan’ hubungan kedua-dua negara selepas Setiausaha Negara, Hillary Clinton mengkritik penapisan laman webnya.

“Kami dengan tegas menentang tindakan itu yang bertentangan dengan keadaan sebenar dan akan membahayakan hubungan China-AS,” kata jurucakap Kementerian Luar, Ma Zhaoxu dalam kenyataan yang disiarkan dalam laman web kementerian.

“Kami menggesa AS menghormati keadaan sebenar dan berhenti menggunakan isu kebebasan Internet untuk mengkritik China secara tidak munasabah,” katanya.

Menurut Ma, China berharap kedua-dua pihak akan ‘menghormati teras-teras dan kebimbangan utama masing-masing, menguruskan dengan betul isu-isu berbeza dan sensitif untuk mengekalkan pembangunan yang mantap dan sihat hubungan Sino-AS’.

Kenyataan ini dikeluarkan selepas Hillary semalam menggesa Beijing menjalankan siasatan penuh terhadap serangan siber ke atas Google dan beberapa syarikat AS lain dan menyatakan penapisan China ke atas Internet semakin meningkat.

Hillary membuat gesaan itu dalam ucapan yang mengulangi sokongan AS terhadap ‘Internet yang membolehkan semua orang mempunyai akses sama rata untuk mendapatkan pengetahuan dan idea’.

China dan AS kini terperangkap dengan ancaman Google untuk menghentikan operasi di negara ini ekoran masalah penapisan dan serangan siber yang dikatakan untuk menceroboh e-mel aktivis hak kemanusiaan China.

China selar, China selar kini, China selar terkini, China selar terbaru, China selar baru, China selar China selar, gambar China selar, foto China selar, video China selar, biodata China selar, biografi China selar, sejarah China selar, web China selar, China selar terkini, China selar terbaru, China selar penting, China selar dunia, China selar China selar, China selar malaysia, China selar melayu, China selar indon, China selar indonesia, China selar kl, China selar tv, China selar China selar, China selar gay, China selar artis, China selar hiburan, China selar sukan, China selar ekonomi, China selar sains, China selar teknologi, China selar kesihatan, China selar sejarah, China selar politik, China selar bf1, dunia, China selar, malaysia, melayu, indon, indonesia, foto, gambar, terkini, web, Dolaran, baru, macam-macam, sukan, teknologi, ekonomi