Bulan mengandungi perak

Bulan mengandungi perak

Bulan mengandungi perak

WASHINGTON – Permukaan bulan bukan sahaja mengandungi air tetapi kaya dengan pelbagai elemen termasuk perak dan karbon dioksida (CO2), kata beberapa ahli astronomi kelmarin.

Penemuan itu yang akan disiarkan dalam jurnal Science adalah berdasarkan analisis data daripada Satelit Pengesanan Dan Pemerhatian Kawah Bulan (LCROSS) yang terhempas di bulan pada tahun lalu.

Satelit LCROSS itu sengaja dihempaskan ke kawah Cabeus yang menghasilkan debu setinggi 10 kilometer di bulan dalam satu eksperimen bagi mengumpul maklumat mengenai ais yang dipercayai tersembunyi di bawah permukaan kawah bulan.

Saintis-saintis semalam menyatakan, mereka turut menemui hidrokarbon ringan, sulfur dan CO2 dalam debu yang terhasil selepas satelit itu terhempas.

Komponen-komponen debu berkenaan dianalisis oleh sebuah kapal angkasa lain dikenali sebagai Pengorbit Peninjau Bulan (LRO) yang mengekori LCROSS untuk mengumpul data.

Menurut saintis, terdapat kuantiti kristal ais di bulan yang mencukupi untuk digunakan sebagai air minuman atau bahan bakar oleh manusia.

Selain kristal ais, saintis-saintis turut menemui banyak logam ringan dalam debu-debu itu termasuk perak, sodium dan raksa.

Bulan, Bulan kini, Bulan terkini, Bulan terbaru, Bulan baru, Bulan skandal, gambar Bulan, foto Bulan, video Bulan, biografi Bulan, sejarah Bulan, web Bulan, berita terkini, berita terbaru, berita penting, berita dunia, berita asia